Bugun...



HATAY NAR EKŞİSİ'NİN COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI…

ATSO, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi aldı.

facebook-paylas
Tarih: 01-06-2023 20:35

HATAY NAR EKŞİSİ'NİN COĞRAFİ İŞARETİ ALINDI…

ANTAKYA TİCARET VE SANAYİ ODASI “HATAY NAR EKŞİSİ”NİN COĞRAFİ İŞARETİNİ ALDI...
 
HÜSEYİN ZORKUN 
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, gastronomi şehri Hatay’ın lezzetlerinin ve değerlerinin markalaşması için 2005 yılından bu yana önemli çalışmalara imza atıyor.
ATSO, bu kapsamda Hatay’a özgü birçok ürüne Coğrafi İşaret Belgesi aldı.
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı “2020 yılı Coğrafi İşaretli Ürünler Sıralaması’ nda Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Türkiye genelinde Tescil bakımından 5. başvuru sayısı bakımından 3. olarak büyük bir başarıya imza attı.
ATSO bu yolculukta bugüne kadar;
1) 05.09.2008 tarihinde ‘’Antakya Künefesi”
2) 26.02.2018 tarihinde ‘’Antakya Sürkü (Çökeleği)’’
3) 12.06.2018 tarihinde ‘’Antakya Küflü Sürkü (Çökeleği) ‘’
4) 24.08.2020 tarihinde “Antakya Kağıt Kebabı”
5) 10.09.2020 tarihinde “ANTAKYA TUZLU YOĞURDU”
6) 23.11.2020 tarihinde “SAMANDAĞ NEY-İ”
7) 18.02.2021 tarihinde ‘’ANTAKYA CARRA PEYNİRİ’’
8) 13.09.2021 tarihinde ‘’Samandağ Biberi’’
9) 05.10.2021 tarihinde ‘’HATAY KABAK TATLISI’’
10)08.12.2021 tarihinde ‘’Hatay Ceviz Reçeli’’
11)22.12.2021 tarihinde ‘’ Antakya Künefelik Peyniri’’
12)13.03.2023 tarihinde ‘’ Antakya Künefesi Avrupa Birliği’’
13) 08.05.2023 tarihinde ‘’ Hatay Halhalı Zeytini’’
14. Ürün olan Hatay Nar Ekşisi olarak Oda adına tescil etti.
 
 
KISACA HATAY NAR EKŞİSİNİN ÖZELLİKLERİ...
Hatay Nar ekşisi, yörede üretilen hicaz ve katırbaşı ve/veya yerel narların (Punica granatum L.) birlikte veya ayrı ayrı olarak, ayıklanması, yıkanması, tanelenmesi, sıkılması, süzülmesi ve kaynatarak koyulaştırılması ile elde edilen, kullanılan meyvedek şeker/asit oranına göre ağızda her iki tadı da bırakan, kaynatma işleminden dolayı kendisine özgü karamelize ve nar aromasına sahip bir gıdadır.
 
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın Coğrafi işaret sürecinde Türk Patent Enstitüsü’ne teslim edilerek başvurusu yapılmış fakat daha süreci devam eden Hatay yöresel ürünler:
 
1) Hatay Biber Salçası
2) Hatay Zahteri
3) Hatay Barburi Üzümü
4) Hatay Beyaz Balkabağı.
 
ATSO PARTNERLERİMİNE TEŞEKKÜR ETTİ.
Coğrafi işareti alınan ürünlerin Tescil sürecinde kurum ile çok büyük bir özveri ile çalışarak ATSO'dan desteklerini esirgemeyen
Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Oğuz Alibekiroğlu’na,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yahya Kemal Avşar’a,
Mustafa Kemal Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yelda Güzel’e,
Mustafa Kemal Üniversitesi Antropoloji Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Dr. Kadriye Şahin’e,
Marka ve Patent şirketi Özener Patent sahibi Huriye Özener’e ve emeği geçen oda çalışanlarına teşekkür edildi. 



Kaynak: Zorkun Medya

Editör: Hüseyin ZORKUN

Bu haber 135 defa okunmuştur.


Etiketler : GÜNDEM EKONOMİ

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
HABER ARA
HABER ARŞİVİ

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
YUKARI YUKARI